Proiectele de dezvoltare a mobilității urbane durabile au fost prezentate în cadrul Forumului Economic „Invest in Chișinău”
Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație a participat la primul Forum Economic al municipiului Chișinău, ediția 2022 „Invest in Chișinău”, în cadrul panelului dedicat mobilității urbane și transportului sustenabil integrat.
În cadrul evenimentului au fost prezentate acțiunile municipalității privind îmbunătățirea și creșterea eficienței transportului public, dezvoltarea infrastructurii de drumuri și a sistemului de parcări. O atenție sporită a fost acordată și obiectivului de dezvoltare a infrastructurii pentru transportul alternativ.
Vitalie Mihalache, șeful DGTPCC, a menționat că în ultimii 3 ani au fost alocate peste 1,3 mlrd lei sau echivalentul a 65 mln. euro pentru reparația și întreținerea drumurilor.
Numai în anul curent se desfășoară lucrări de reparație a 6 drumuri magistrale, cu lungime totală de 19 km și a altor 9 drumuri secundare (26 km) din oraș. Totodată, se lucrează la reabilitarea a 20 de drumuri de acces. În reparație este și infrastructura pietonală, în ultimii 3 ani fiind reparați 220 km de trotuare.
Pentru prima dată în ultimii 30 ani, municipalitatea a demarat reparația capitală a Podului Mihai Viteazul, unul din cele mai solicitate obiective de infrastructură, care asigură conectarea transportului de pasageri intersectorială a orașului, inclusiv conexiunea transportului de tranzit cu trasee naționale și internaționale. Pentru acest obiectiv au fost alocate 108 mln. lei (5,5 mln. Euro).
Alte proiecte de dezvoltare strategică sunt în lucru: extinderea Bulevardului Mircea cel Bătrân, evaluată la suma de 240 mln; reconstrucția străzii Industrială și construcția podului peste cale ferată ce vor conecta cu strada Transnistriei, proiect evaluat la peste 680 mln lei; construcția străzii Mesager, în valoare de 620 mln. lei.
În același timp, au fost dezvoltate parcurile municipale de transport public, care dispun în prezent de o flotă totală de 601 unități: 402 troleibuze și 199 autobuze. Doar în ultimii 2 ani au fost achiziționate 266 de unități în valoare de 570 mln. lei (28,5 mln. euro).
O atenție sporită se acordă și stațiilor de așteptare din oraș, mai mult de jumătate dintre acestea fiind reabilitate în ultimii ani de municipalitate, cu suportul partenerilor publici și privați.
Pe domeniul de dezvoltare a sistemului de parcări, autoritățile locale și-au propus amenajare a 6322 de locuri de parcare doar în zona istorică a orașului, valoarea investiției fiind de 135 mln. lei. În prezent se evaluează ofertele licitației desfășurate.
Totodată, în proces de dezvoltare este prima parcare de captură Park&Ride, în sectorul Buiucani al capitalei, iar alte trei, la intrările prin sectoarele Ciocana și Rîșcani, sunt la etapa de proiectare. Parcările vor avea capacitatea de 500, 230, 480 și 125 locuri de parcare.
În cadrul forumului au fost trasate câteva obiective majore pentru următorii ani, pe compartimentul de dezvoltare a infrastructurii.
Astfel, către anul 2025 se planifică întreținerea și reparația a peste 30 la sută din infrastructura rutieră din municipiu.
De asemenea, până în anul 2030 flota de transport public urmează a fi suplinită cu alte 300 unități de transport noi, inclusiv electrice. Se preconizează și amenajarea a 300 de stații de așteptare noi, suplimentar la cele existente, care vor fi reparate în totalitate.
La fel, este planificată construcția a 6 parcări de captură Park&Ride, cu stații intermodale de transport public. Acest obiectiv urmează a fi valorificat economic de către municipalitate, cu participarea mediului de afaceri, care poate contribui atât la construcția acestor obiective, cit și la administrarea sistemului de parcări.