Modernizarea iluminatului public pe bulevardul Decebal
În cadrul proiectului amplu de reabilitare a bulevardului Decebal, care include refacerea carosabilului, trotuarelor și modernizarea semafoarelor, se desfășoară și lucrări la rețeaua de iluminat public stradal. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru eficientizarea consumului de energie și îmbunătățirea calității luminii pe timpul nopții.
Astfel, vechile corpuri de iluminat cu vapori de sodiu au fost înlocuite cu tehnologia LED, mult mai eficientă și durabilă. Becurile LED permit o utilizare mai redusă a energiei, au o durată de viață mai lungă, necesitând mai puține intervenții de înlocuire și întreținere. La fel, consumul redus de energie contribuie la scăderea amprentei de carbon a orașului.
Pe lângă înlocuirea becurilor, proiectul include vopsirea suporturilor de iluminat și schimbarea cablurilor uzate, asigurând o infrastructură modernă și sigură.
În ultimii ani, mai multe străzi din Capitală au beneficiat de modernizarea iluminatului public stradal, printre acestea regǎsindu-se: Albișoara, Calea Orheiului, G. Bănulescu-Bodoni, Grigore Vieru, Renașterii Naționale, Alexandr Pușkin, Mihail Kogălniceanu, Alexei Mateevici, Alexei Șciusev, Ștefan cel Mare și Sfânt, PMAN, Ismail, șos. Hîncești, Mitropolit Dosoftei, Tudor Vladimirescu, Teilor, Cuza Vodă, Nicolae Testemițanu, Burebista, Traian, Gr. Botanică, Dacia, Sarmizegetusa, Aeroportului, Mircești, Valea Trandafirilor, Nicolae Titulescu, Ciuflea, Grenoble, Liviu Deleanu, Visarion Belinski, Ion Creangă, Ion Pelivan, 27 Martie 1918, Nicolae Costin, Piața D. Cantemir, Ghidighici, Ceucari, Socoleni, Nicolae Dimo, Alecu Russo, Andrei Saharov, Dumitru Rîșcanu, Maria Drăgan, bd. Mircea cel Bătrân dar și în mai multe parcuri, zone verzi și alei.
De asemenea, pe unele străzi, precum: 31 August 1989, Tighina și Alexandru cel Bun, sistemul de iluminat public a fost reabilitat capital, prin schimbarea cablurilor subterane și aeriene a pilonilor și corpurilor de iluminat.
Eforturile de reabilitare și modernizare a iluminatului public stradal reprezintă un pas important către un oraș mai eficient și mai prietenos cu mediul, contribuind totodată la creșterea confortului și siguranței locuitorilor.